Min kålpudding

Den här helgen fick vi oväntat besök av näst äldsta sonen som igår förmiddag bestämde sig för att komma hem några dagar. Så trevligt 🙂
Vi åt igår lunch på Veggoköket. Det passade bra att svänga förbi där efter att vi hämtat upp honom på tågstationen.
Idag blev det en egenkomponerad kålpudding. Alla gillade den. Jag trodde inte yngsta sonen skulle gilla det, men med brunsås till så tyckte han att det var gott.
Ingredienser:
2 gula lökar
300 g sojafärs. Jag använde Anammas formbara färs.
1 kg vitkål
2 dl fullkornsbulgur (okokt)
dadelsirap
salt
vitpeppar
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Hacka den gula löken och stek den i olivolja tills den blivit mjuk. Ha i sojafärsen och stek tills färsen fått lite färg.
Salta och peppra. Blanda i den färdigkokta bulguren.
Strimla vitkålen. Stek den mjuk på medelhög värme. Stek tills kålen blivit mjuk och minskat ungefär till halva storleken i stekpannan. Ringla över dadelsirap och salta när kålen blivit mjuk. Blanda runt och stek någon minut till.
Lägg ett lager vitkål i en ugnssäker form. Ha sedan i färsröran. Avsluta med resten av vitkålen.
Tillaga i 175 grader varm ugn i ca 40 minuter tills kålen fått färg. Jag höjde värmen till 200 grader de sista 5 minutrarna.


Jag serverade kålpuddingen med kokt potatis och en brunsås med lök och champinjoner.
Såsen:
Jag skivade en gul lök och stekte den i lite olivolja. Medan löken stektes mjuk delade jag 250 g champinjonerna i kvartar. Stek champinjonerna med löken tills svampen blivit mjuk. Tillsätt valfri mängd grädde och lite potatisvatten. Ha i lite soja och kantarellfond. Jag hade också i lite vit miso. Red med mjöl utblandat i lite vatten tills såsen fått den tjocklek du vill ha. Smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait