Katarinas dinkelbaguetter

Förra onsdagen köpte jag en hushållsasistent för att kunna knåda deg. Jag har inte haft någon innan. När jag gör min kebab så knådar jag degen 12 minuter för hand. Jag hoppas att det ska gå jättebra att göra i den här.
Idag blev det invigning av den då jag bakade ett bröd till kvällens soppa. Den funkade perfekt och baguetterna blev jättebra. Jag borde dock inte ha täckt baguetterna med en bakduk när jag tagit ut dem ur ugnen. De förlorade sin knapriga yta. Det är förstås en smaksak vilket man gillar bäst.

Ingredienser:
25 g jäst
6 dl kallt vatten
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl pumpakärnor och eller solrosfrön
1/2 dl chiafrön
1/2 dl hampafrön
1/2 dl nyponskalsmjöl
7 dl fullkornsdinkelmjöl
7 1/2 dl dinkelsikt

Gör så här:
Smula ner jästen i det kalla vattnet och vispa så den löses upp. Ha i alla ingredienser. Dinkelsikten sist. Ha i lite av dinkelsikten i taget. Jag kunde ha i hela mängden. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under handduk eller jäslock som jag hade till min hushållsassistent i 2 timmar.
Häll ut degen på mjölat underlag. Det går bara åt lite mjöl. Dela degen i 3 bitar. Rulla ut dem i lagom långa längder för att få plats på plåten. Tvinna dem lite och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs i 25 minuter under bakduk.
När det är en kvart kvar på jäsningen sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait