Kebablördag!


Idag blev det en fantastiskt god kvällsmat här hemma. Jag fick för mig efter lite googlande häromdagen att göra egen kebab gjord på seitanmjöl. Egentligen hade jag tänkt att det skulle bli gårdagens kvällsmat, men då jag inte läst igenom hela receptet innan jag startade med kebabtillverkningen så fick jag byta dag.
Kebabsteken skulle också läggas i en enkel marinad. Det stod vad man kunde ha i, men inga mängder. I min marinad hade jag i:
1/2 dl olivolja
1/2 dl japansk soja
1 tsk dadelsirap
1 msk grönsaksbuljong
1 tsk salt
svartpeppar
Jag följde i stort sett kebabreceptet. Jag hade inte i MSG, men det stod att man kunde utesluta. Jag upptäckte också nu när jag skulle skriva receptet att jag hade i svarta bönor, inte kikärtor som det idag stod i receptet.
Jag är helt säker på att det stod svarta bönor igår morse när jag började med kebaben.
Såg också en som skrivit en kommentar som skrev att jag tog kidneybönor för den hade inga svarta bönor. Undrar om receptet kan ha ändrats. Det blev i vilket fall väldigt bra med svarta bönor i smiley
Efter att ha gjort kebaben många gånger så gör jag alltid dubbel sats och kryddar med en sats kebabkrydda. Vill man ha stark kebab så ta 1 1/2 sats kebabkrydda.


Så ett tips är att läsa receptet ordentligt innan du startar. Jag tyckte jag hade läst det hyfsat nu när jag höll på med det sista skedet ikväll, men upptäckte precis när jag skulle steka kebaben att jag skulle ha kebabkrydda vid stekningen. Jag hade ingen färdig kebabkrydda hemma så det blev snabbt till att googla fram ett recept. Sedan var ju frågan hur mycket kebabkrydda som skulle på. Jag öste bara på och det blev väldigt bra smiley
Det blev lite krydda kvar.

Jag upptäckte också att ”kött”strimlorna kunde läggas i marinad i några timmar. Det steget hoppade jag över och det gick ju bra ändå.
Jag serverade klyftpotatis och två såser, en vit (mild) och en röd (stark). Såserna hittade jag på jävligtgott.se. De hade en kebabtallrik gjord på oumph, men jag valde bara att låna deras såser smiley

Jag skivade upp tomater som jag blandade med rödlök. Jag hade också på lite balsamico, lite salt och svartpeppar. Grönsallad från trädgården. Jag stekte också pimiento de papadron i lite vitlök och kryddade med chiliflakes och salt. Jag har groddat alfalfa groddar och mungböngroddar som vi också hade till.
Den här maträtten kommer vi definitivt att göra igen. Kankse redan nästa helg när näst äldsta sonen är hemma och tävlar i en halv Ironman. Silvermannen i Sala, nästan på hemmaplan.
Yngsta sonen är inte heller hemma den här helgen då han är på regionsläger öst i badminton i Stockholm den här helgen. Riktigt bra gjort av honom att bli uttagen till det, men så har han ju också utvecklats enormt på lite mindre än ett år. Klättrat från plats 90 till plats 30 på Sverigerankingen sitt första år i U-15.

One thought on “Kebablördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait