Bästa burgaren med goda tillbehör

Idag har jag gjort familjens favoritburgare. Den är så smidiga då burgarna går att tillaga i ugnen. Jag gjorde en stor sats, det blev 22 burgare. Vill du ha en mindre mängd så gör halva satsen. Jag hade inte så många svarta sesamfrön hemma så jag tog också ljusa oskalade sesamfrön.

Ingredienser:

3 dl svart ris
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
svartpeppar
400 g kastanjechampinjoner (eller vanliga champinjoner)
4 dl solroskärnor (naturella)
1 burk soltorkade tomater (228ml)
1 dl vatten
2 msk tamarisoja
2 msk agavesirap
1 tsk smoked paprika
5 dl kikärtsmjöl
1 tsk salt
svartpeppar

Panering:
Kikärtsmjöl
Svarta sesamfrön

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning, gärna dagen innan.
Finhacka lök och vitlök i en matberedare. Jag hackar det riktigt fint. Stek löken i vatten bland annat med flytande fond i ca 5 minuter. Fyll på vatten vid behov. Finhacka under tiden svampen i matberedaren väldigt fint. Stek svampen tills det mesta av svampens vätska försvunnit. Ha i salt, gurkmeja och svartpeppar.
Hacka solrosfröna i lite mindre bitar i matberedaren.
Ha i ris, solrosfrön och svamp- och lökblandningen i bunken.
Mixa samman soltorkade tomater (ha inte med oljan), tamarisoja, agave sirap, vatten och smoked paprikapulver till en puré. Ha i det i bunken och blanda med de övriga ingredienserna. Ha i salt, peppar och kikärtsmjöl och rör ordentligt.
Häll sesamfrön på ett fat och kikärtsmjöl på ett annat. Forma en burgare och vänd den först i kikärtsmjöl och sedan i sesamfrön. Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga dem i 225 grader varm ugn i 10-15 minuter per sida.


Picklad rödlök (utan socker)
2 rödlök
1 dl vatten
4 msk vitvins- eller rödvinsvinäger
2 krm salt
Gör så här:
Skala och skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Koka upp vatten, vinäger och salt och häll över löken. Ställ sedan burken kallt.


Jag valde det här flingsaltet den här gången och smulade det lite innan jag hade i det i kastrullen. Går så klart bra med vilket salt som helst.

Gott till hamburgare är också grönkålschips.
Ta så mycket grönkål som du vill ha. Ta bort stammen och riv bladen i lagom stora bitar. Lägg i en bunke och ha i lite citron, lite flytande grönsaksfond och salt. Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 150 grader varm ugn. Se till att inte bränna grönkålschipsen. När de är frasiga är de klara. Så goda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait