Piroger

Idag prövade jag på att laga piroger efter att ha sett ett recept i senaste numret av tidningen Vego, nr2 20019. Mina blev inte lika fina som de på bilden i tidningen. Min man tyckte de var väldigt goda. Näst yngsta sonen gillade dem, men tyckte de var lite torra. Jag hade valt att låta bli att pensla den ena plåten med olivolja. Vet inte om det var de utan olja som han åt av.

Ingredienser:
Färsfyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g färs, tex sojafärs
100 g fryst majs
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
svartpeppar

Gör så här:
Hacka den gula löken och vitlöken och låt stå i 10-15 minuter. Mät under tiden upp sojafärs och majs. Stek löken i lite vatten blandat med flytande fond (jag tog brynt scharlottenlöksfond). Stek i 5-10 minuter. Fyll på med vatten vid behov. Rör ner färsen och majskornen och stek med i några minuter. Rör ner tomatpuré, krossade tomater och kryddorna. Låt småbubbla i ca 5 minuter tills vätskan kokats bort. Smaka av och ha i mer salt och peppar vid behov. Ställ det kallt medan du gör degen. Den ska ha svalnat helt.

Degen:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 fullkornsdinkel
ca 10 dinkelsikt

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken och rör runt tills jästen löst ut sig. Häll ner salt och rör i lite mjölk i taget. Knåda degen för hand i 5 minuter. Täck bunken med en bakduk och låt den jäsa i 40 minuter. Dela degen i 16 delar och rulla dem till runda bollar. Kavla ut dem till rundlar, ca 14 cm i diameter. Lägg 2-3 msk kall fyllning i mitten av rundeln. Vik in sidorna och våga dem med fingrarna. Jag strödde på lite Bjäst.
Pensla degen med olivolja. Grädda pirogerna på 225 grader i 15 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait