Gryta med sojafilébitar

Jag har några gånger lagat en gryta med sojafilébitar från Hälsans Kök.Jag brukar för det mesta använda bönor och linser till mina grytor. Ibland kan det vara kul med lite omväxling. Första gången jag gjorde en här grytan använde jag en pakistansk kryddblandning som vår inneboende kille har köpt som heter Achar Gosht. Den kanske inte är så lätt att få tag på så andra gången gjorde jag ett recept med kryddor som man får tag i på en vanlig mataffär. Nu tredje gången när jag gjorde grytan la jag i grovriven squash istället för frusen majs. Det går att ha i det man har hemma. Det kan vara bra med frysrensning ibland. Häromdagen hade jag i fryst spenat också.

Ingredienser:
1 stor gul lök
2 vitlök
1 chili (i valfri färg)
3-4 kvistar grönkål
2 förp. filébitar
2-3 dl fryst majs (eller 2 dl grovriven squash)
1/2 dl tomatpuré
2 kokosmjölk
8 dl vatten
1 msk vit miso
1 tsk lökpulver
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
1 msk garam Masala
1/2 tsk cayennepeppar
ev. fryst spenat
1 förp. kokta gröna linser

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och låt det stå i ca en kvart. Finhacka under tiden chilin och skär grönkålen i mindre bitar (så klart stammen också). Stek lök, vitlök och chili i vatten blandat med flytande fond. Jag tog brynt scharlottenlöksfond. Ha i grönkålen efter 5 minuter och stek sedan i ca 5 minuter till. Fyll på med vatten vid behov. Ha sedan i sojafiléerna och stek en stund till. Ha sedan i tomatpuré och rör runt. Ha i kokosmjölk och vatten och alla kryddorna Lägg i de grönsaker du vill ha i. Låt grytan småkoka i 10 minuter ungefär. Rör om då och då. Skölj av linserna och ha i dem i grytan och låt dem koka med i ungefär 5 minuter till. Smaka av och krydda mer tills du fått den smak du önskar. Jag har gjort grytan 3 gånger och två av gångerna använde jag pakistanska kryddan och tyckte det blev godast med den. Det går allts att krydda med sina favoritkryddor.
Jag serverade min gryta med svart ris. Jag har också kokat ris gjort av röda linser, kikärtor och gröna linser. Servera med valfria grönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait