Bolognese med röda linser

För några veckor sedan lagade jag en bolognese med röda linser, morötter och rotselleri. Äldsta sonen var fortfarande kvar hemma på jullov. Nu är det inte så svårt att få honom att gilla maten. Han gillar nog allt bara det är tillräckligt med kryddor och smak. De yngsta sönerna tyckte också att det var riktigt gott. Fortfarande blir jag glad när det är en maträtt som alla gillar. Det ligger kvar från småbarnsåren med fyra barn. Då var det extra kul när en maträtt passade alla, för det hände nog inte så ofta.
Jag lagade faktiskt den här bolognesen en gång i somras och hade med till sommarstugan. Alla tyckte om den då också, men eftersom jag var dålig på att spara de recept jag gillade föll den i glömska.
Grundreceptet finns på ica.se och heter spagetti med linsbolognese.

Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 200g rotselleri
1/2 dl tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1tsk gurkmeja
svartpeppar
500g krossade tomater
390g passerade tomater
2 lagerblad
2 dl torra röda linser
5 dl vatten
3 msk flytande grönsaksfond
2 msk soja
1 msk vit miso
1 kruka färsk basilika

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och låt det stå medan du river morötter och rotsellerin på grova sidan på rivjärnet. Stek lök och vitlök i lite vatten och flytande scharlottenlöksfond i ca 5 minuter. Fyll på med vatten vartefter det behövs. Ha i de rivna morötterna och rotsellerin och stek med i ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner tomatpuré och kryddorna och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt de krossade och passerade tomaterna, linser, flytande grönsaksfond, soja, vit miso och vatten. Rör ofta för linserna vill gärna fastna i botten. Koka sakta under lock i ca 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri pasta och grönsaker.

Jag har hunnit göra bolognesen en gång till, men då hade jag i 2 förpackningar (á 500g) med krossade tomater. Eftersom det blev lite mer tomater i så ökade jag på alla andra ingredienser också. Jag hade inte heller någon färsk basilika utan tog torkad.
2 gul lök
3 vitlök
3 morötter
300g rotselleri
4 msk tomatpuré
1 1/2 tsk torkad timjan
1 1/2 tsk torkad rosmarin
2 krossade tomater (á 500g)
3 lagerblad
2 dl torra röda linser
5 dl vatten
3 msk flytande grönsaksfond
2 msk soja
1 msk vit miso
1 msk dadelsirap
1-2 msk torkad basilika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait