Grönsakslasagne

Idag blev det sen kvällsmat då jag valde att laga en lasagne trots att jag var iväg och tränade först. Jag ska åka till Uppsala imorgon för att hälsa på Daniel och ge honom lite av hans bär som ligger i våra frysar. Han behöver bär och vi behöver plats i frysen till allt päronmos vi kokar. Då vill jag ta med lasagne så vi kan äta det till lunch. Därför blev det lasagne ikväll trots att det inte är en snabblagad maträtt.
Jag hade i mycket squash i grönsaksröran eftersom vi fortfarande har mycket i trädgården. Annars brukar jag ha i 2 aubergine istället. Det går så klart att ha i vilka grönsaker som helst. Ta det som finns hemma eller använd dina favoritgrönsaker. Går att variera grönsaksröran hur mycket som helst. Idag kokade jag linserna direkt i grönsaksröran, men det är kanske egentligen bäst att koka dem vid sidan av i en egen kastrull och ha i dem på slutet när grönsaksröran börjar bli klar. Då behövs det en mindre mängd vatten. Det tar mycket längre tid för linserna att bli färdigkokta när de kokas i grönsaksröran. Idag tog jag den fäsk rosmarin som växer i trädgården och det var inte mycket, ca 2 tsk så jag hade också i 1 tsk torkad rosmarin.
Ingredienser:
2 röda eller gula lökar
6 vitlöksklyftor
1,5 kg squash (går att använda mindre, kanske hälften så mycket. Jag fick ganska mycket grönsaksröra över)
2 paprikor i valfri färg
4 msk tomatpuré
4 krm chiliflakes
2 krm kanel (Ceylonkanel)
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
svartpeppar
1 kruka färsk rosmarin
2 förp. krossade tomater (á 500 g)
3dl röda linser ( välj linser med kort koktid. Mina stod det 5-10 minuter på)
2-4 dl vatten (Den mindre mängden om linserna är förkokta innan)
3 msk grönsaksfond
”Ost”såsen:
7-8 dl naturella cashewnötter (som legat i blöt i minst 4 timmar. Det kanske går med kortare tid, men det är nog bra att låta dem ligga ganska länge)
2 dl bjästflingor (ger lite ostsmak. Finns att köpa på Hälsokostaffär)
lasagneplattor (kolla att de är utan ägg)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader ca 10 minuter innan lasagnen är klar för att stoppas in i ugnen.
Skiva löken och pressa vitlöken. Låt löken stå medan du skär squashen i mindre bitar och stek dem i 5-10 minuter i lite vatten och flytande buljong i en stekpanna. Ställ åt sidan och ta fram en stor gryta. Stek lök och vitlök i vatten och buljong i 5 minuter. Skär under tiden paprikan i mindre bitar. Ha i mer vatten, lite i taget om det börjar bli torrt i botten av kastrullen. Lägg i paprika och stek i ytterligare 5 minuter. Ha sedan i tomatpurén och kryddorna. Låt det steka ihop sig lite. Häll i de krossade tomaterna, vatten och röda linser. Låt småkoka under lock i 30 minuter. Rör ofta, linserna vill gärna fasta på botten. Det problemet slipper man om linserna är förkokta och då behöver grönsaksröran bara koka i 10 minuter. Medan grönsaksröran kokar så häll cashewnötterna i en blender och ha i lite vatten. Mixa och fyll i med vatten tills du tycker att den har rätt ostsåskonsistens. Häll över det i en liten bunke och blanda i bjästflingor. Den här ostsåsen är lätt att göra. Inget kokande som riskerar att bränna vid.
Ta fram en stor ugnssäker form med höga kanter. Min är ca 24*34 cm.
Börja med lite ostsås och grönsaksröra i botten. Ha sedan i ett lager med lasagneplattor. Fortsätt sedan att varva så. Avsluta med grönsaksröra och ostsås och strö lite extra bjäst på toppen. Jag lägger i 3 lager med plattor. Ställ in i 200 grader varm ugn i 30-40 minuter.
Servera med valfria grönsaker. Kvällens grönsaker består enbart av egenodlade grönsaker i vår trädgård. Känns så lyxigt att få servera familjen något man vet är helt obesprutat ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait