Indisk dal

Idag har jag lagat första maträtten i vår matkasse som vi valt att pröva, Enkla kassen. Jag stod i köket och tänkte vilket tydligt recept. Det ska jag visa för min svåger som vill ha recept som är lätta att följa. Trots sin tydlighet gjorde jag fel, fast det var inte receptets fel. Jag läste för slarvigt i min iver att bli klar snabbt. Så istället för att ta halva påsen med röda linser tog jag hela. Ja, ja det hela räddades upp med att dubbla mängden krossade tomater, kokosmjölk och kryddor. Jag kunde inte ha mer lök, vitlök och morötter, men det blev väldigt gott ändå. Det här kommer jag laga många gånger smiley
Ingredienser:
250 g ris
200 g röda linser
1 burk kokosmjölk
1 förp. krossade tomater
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 gul lök
2 morötter
3 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk salt
2 klyftor vitlök
(ev. 1 msk rapsolja att steka i)

Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala och riv/hacka morötterna.
Fräs allt i några minuter. Rör ner alla kryddor. Rör noga så det inte bränns. Tillsätt vatten, krossade tomater, kokosmjölk och buljong. Rör om.
Skölj linserna (jag brukar hoppa över det) och ha i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Jag har lock på.
Rör om ofta så linserna inte bränns fast i botten.
Tillaga riset.

Jag följde (om man räknar bort att jag gjorde dubbel sats) receptet förutom att jag inte stekte i rapsolja utan stekte i vatten med flytande buljong. Jag hade också i 1/2 tsk gurkmeja och lite svartpeppar. Röda linserna ska vara 200 gram. Jag kokade mer ris också.

Jag gjorde också en grönsaksröra med röd- och vitkål och fänkål. Jag hade också i en purjolök, färsk chili och pressad vitlök. Jag hade också i pyttelite broccoli som behövde skördas innan den går upp i blom. Jag rev kålen i matberedaren. Jag började med att steka 2 små chili från växthuset purjolöken i vatten blandat med flytande buljong. Efter några minuter hade jag i kålen och den pressade vitlöken. Jag kryddade med 1 tsk gurkmeja, svartpeppar och 2 tsk Tandoori Masala-pulver. Istället för salt hade jag i 1 msk vit miso. Stek tills kålen mjuknat. Grytan var proppfull, men det sjönk ihop till hälften ungefär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait