Till kvällsmaten idag gjorde jag en kinesiskinspirerad gurksallad med krossad/smashad gurka. Bra att hitta lite nya gurkrecept nu när det börjar bli massor av gurkor att skörda. Idag skördades den femte gurkan.
Ingredienser:
Gurka, valfri mängd. Jag tog inte riktigt en hel, men nästan.
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk chiliflakes, 1 msk om man har milda chiliflingor, som t.ex. koreansk Gochugarou eller Aleppo chIli.
1 msk het rapsolja, jag värmde i en liten kastrull.
2 msk ljus sojasås
2 msk citronjuice
1 tsk sesamolja
1 1/2 tsk rostade sesamfrön. Jag hade bara svarta sesamfrön hemma så det fick bli dem.
Gör så här:
Ta en gurka och krossa den lätt och sedan grovhacka den.
Häll den heta oljan över vitlök och chili. Rör ner resten av ingredienserna. Blanda det sedan med gurkan och så är det färdigt att servera. Om man tycker att salladen blir för finnig kan man lägga gurkan i en sil och salta på den och låta den ligga i en kvart innan man blandar ihop den med de övriga ingredienserna. Jag gjorde inte det.
Skördade säsongens hittills största gurka idag 🙂