Gratäng med potatis och tofu

Igår hittade jag på en gratäng med lite av varje och det blev faktiskt riktigt bra. Min man gick och tog en portion till, så det måste väl betyda att det var gott 😉

Ingredienser:
1 röd lök
4 små vitlöksklyftor
200g tofu
1 gul squash (ca 400-500mg)
Paul Thom vegonade Arizona
ca 6 bifftomater
1 msk vit miso
1 tärning umamibuljong
1-2 dl havre- eller sojafraiche
potatis
1-2 dl riven ost

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och stek i olivolja. Riv tofun på den grova sidan av rivjärnet och stek med löken. Riv under tiden squashen också på grova sidan. Lägg sedan i den i stekpannan och stek några minuter. Ha sedan i ”marinaden” Vegonade Arizona. Ha också i bifftomaterna skurna i tärningar, buljong, miso och havrefraiche. Jag hade bara i 1-2 msk havrefraiche för att det var allt som fanns kvar i burken och det fanns inget mer hemma. Nästa gång kommer jag ha i mer. Låt allt koka ihop ca 10-15 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva under tiden potatisen i matberedare eller mandolin i tunna skivor.
Ta fram en ugnssäker form och lägg ett lager potatis i botten. Lägg tofu och grönsaksröran på och fortsätt sedan varva med potatis och grönsaksröra. Avsluta med att lägga på osten och tillaga den i ca 40 minuter i ugnen. Känn så att potatisen är mjuk.
Jag gjorde en tomatsallad med basilika och röd lök till gratängen. Jag hade på lite olivolja, vit balsamvinäger och lite svartpeppar på tomatsalladen.
Jag har mycket egenodlade tomater nu. Därav mycket färska tomater i dagens kvällsmat.
Nu hoppas jag att jag kommit ihåg allt jag hade i och att alla mått blev rätt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait