Nyårsafton 2021

Vissa nyår har vi firat med vänner, men ofta är vi hemma och tar det lugnt och lagar god mat. Det här nyåret trodde jag att vi skulle bli väldigt få här hemma, bara jag, min man och yngsta sonen. Näst yngsta sonen åkte till Finland på annandagen och är borta till en bit in i januari annars hade kanske han varit hemma med oss delar av kvällen.
Dagen innan nyårsafton blev det bestämt att äldsta sonen som varit hos oss sedan dagen innan julafton tillsammans med sin flickvän skulle bli kvar över nyår då han inte mådde helt bra än. Han har haft ont i halsen hela julen (inte Covid) och då de planerat nyårsfirande med 6 vänner så fick han bli kvar hos oss och flickvännen fick ha fest hemma hos dem ändå. Tråkigt för dem, men trevligt för oss att få fira nyår med en till son 🥰
På nyårsafton bestämde sig näst äldsta sonen att också fira med oss istället för att åka till vänner i Stockholm då han hade lite huvudvärk. Så mysigt att få ha honom här också 🥰 då han varit i Nederländerna och studerat hela hösten och även kommer göra det under vårterminen.

Det blev en trerättersmeny som sig bör på nyår. Yngsta sonen fick en förrätt och huvudrätt som passade honom. Förrätts- och huvudrättsrecepten hittade jag i Vego julspecial från 2017. Lite kul då det var året som vi bytte till växtbaserad kost 😀
Till förrätt åt vi små hemgjorda pizzabröd med citronfraiche och marinerad gurka. I receptet skulle man ha mini-langos, men då jag ibland mår dåligt av friterat bröd så valde jag att byta ut de. Då fick vi användning av vår julklapp, pizzastenen ´(stålet). Gott blev det.

Till huvudrätt lagade vi fyllda champinjoner med rotselleripuré och färska blåbär. Ha inte i all mängd citron på en gång. Smaka av och ha i tills du tycker det blir lagom. Det blev jättesurt för mig, men jag kanske hade stora citroner också. Jag gjorde dubbel sats. Äldsta sonen fick rädda såsen genom att ha i lite olika färska kryddor.

Till efterrätt blev det två efterrätter, chokladmousse och chiapannacotta med saffran och mandlar. För att komma till receptet får man scrolla ner ganska långt. Goda båda två.

Jag hade i 200 g choklad. Jag vispade grädde för att ha på vid serveringen, men glömde bort den så jag dekorerade bara med bär.
Chiapannacottan blev lite lös. Visste inte om grädden skulle vispas så jag hade bara i den ovispad. Blev bra trots att den blev lite lös.

Efter maten roade jag och näst äldsta sonen oss i soffan medan äldsta sonen fixade med ett musikquiz till nyårsfesten hemma hos honom som han missade och yngsta sonen hade gett sig ut för att träffa kompisar.

Yngsta sonens meny, vitlökspizzabröd och hasselbackspotatis med järpar av Anammas formbara färs och brunsås.

Äldsta sonen la upp huvudrätten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait