Skördetid

Nu finns det mycket tomater att skörda. De är så goda. Varje kväll när jag vattnar stoppar jag i mig ett gäng. Den lyxen är kortvarig så det gäller att njuta, precis som med jordgubbar som också är så gott. Säsongen för bär och färska grönsaker är begränsad här i Sverige. Egen kål och annat bladgrönt kan man njuta av mycket längre.
I år har jag haft ett tomatproblem som jag aldrig haft förut, att larver äter på mina tomater. I vissa fall har de glupska små eländiga krypen ätit upp hela tomaten. De har också ätit på min kål. Jag och min man har plockat massor och sedan slängt ut dem i skogen. Det är grönsaksflyns larver.

Jag har precis som förra året en dålig squashskörd. För tre år sedan fick jag så mycket att jag inte visste vad jag skulle göra med allt. Jag gav bort en del.
I år hade jag tre squashplantor, men en blev massakrerad av något djur så bara en decimeter blev kvar av skaftet. Den andra fick lite blommor, men de blev uppätna allihopa. Den tredje har också haft det lite kämpigt. Sniglar åt upp de två första frukterna, men förra helgen skördade jag två stora squash.
De vägde 1350 och 940 gram.
Jag har haft färre sniglar än förra året, men de som finns är väldigt sugna på squash.

I veckan skördade jag en tomat som såg ut som en fågel. Man kan fynda grönsaker med många olika former när man odlar eget.

Salladen lever också ett hårt liv i mina pallkragar i köksträdgården. Där är det inte sniglar eller larver som är problemet utan troligtvis Hoppe hare. Härom morgonen var all min mangold uppäten och dagen efter låg en röd salladsplanta uppdragen och hamnat en bit bort på marken.
Jag måste nog se till att täcka det jag är rädd om och verkligen vill skörda själv bättre nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait