Egenkomponerad grönsakswok

Dagens lunch blev en wok utan recept med blad, blommor och fröskidor från trädgårdens blomsellerikål. Jag har aldrig tänkt på att man kan använda fröskidorna förrän igår då jag läste om en som stekte fröskidorna från grönkålen. Jag testade att ta fröskidor från min blomsellerikål i en grönsallad igår och de var goda, så nu kommer de skördas och ätas innan de blir för stora. På blomsellerikålen skulle man äta blommorna och de tunna stjälkarna. Då vi inte hann med det är det perfekt om fröskidorna också kan bli mat, som en smal sockerärta ungefär. Jag googlade på att äta kålens fröskidor, men fick bara upp om att på ätliga växter i skogen kan man även äta fröskidorna. Trädgården är full med såna fröskidor så nu blir det till att hitta på många maträtter med sånt i.
Jag hade också lite blomkål i kylen sedan vi försökte grilla blomkålsstekar förra helgen. Det blev mycket spill då.
När jag skulle ta fram en chili ur frysen hittade jag en påse med spenatstjälkar från förra årets spenatskörd som också fick åka ner i woken.
En gul lök från grannen hade smitit in på min sida så den passade jag på att ta för att få lite grön lökblast. Löken var väldigt pyttig.
Ingredienser:
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
blast från en gul lök ( plus den minimala löken)
175 g blomsellerikål, mest fröskidor, lite blad och några blommor
1 liten påse spenatkvistar skurna i små bitar
300 g blomkål ( i små buketter
1 lemonchili
2 röd curry&pumpa grytbas
2 dl Planti cooking fraiche
1 msk vit miso
1/2 tsk gurkmeja
svartpeppar
3 paket blandade bönor

Gör så här:
Skär rödlöken i tunna klyftor, finhacka vitlöken och chilin och skiva blasten från den färska gullöken samt den lilla löken.
Stek all lök samt chili i olivolja eller vatten blandat med lite scharlottenlöksfond. Jag tog olja idag för löken doftar extra gott då tycker jag 🙂
Stek i ca 5 minuter. Ha sedan i alla grönsaker och stek i ungefär 5 minuter till. Ha sedan i grytbasen och övriga ingredienser förutom bönorna. Jag tror att jag lät det koka ihop i ca 20 minuter. Ha i de sköljda bönorna efter halva koktiden. Jag hade tänkt att ha i två paket, men insåg att det blev bra med ett tredje paket.
Jag serverade risnudlar till woken.Det var bara jag hemma och åt så det blev ett litet grönsaksfat 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait