Quinoagryta

I helgen när vi hade besök a min syster med familj lagade jag en quinoagryta till lunch. Till det fick man välja på fullkornsris eller fullkornsbulgur. Skönt att rensa öppnade påsar. Ingredienser:

  • 1 aubergine
  • 2 dl okokt qquinoa
  • 1 gul lök
  • vitlöksklyftor
  • 1 liten chili (eller större om man vill ha mer styrka)
  • 2 förp. blandade bönor
  • 2 dl fryst majs
  • 2 förpackningar krossade tomater med basilika
  • 3 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 2 buljongtärningar eller 3 dl flytande fond
  • 1 msk vit miso
  • 1/2-1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk kakao
  • 1 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk malen koriander
  • svartpeppar
  • 1 tsk dadelsirap
  • juice av 1/2 lime

Finhacka lök, vitlök och chili och låt stå medan du skär auberginen i mindre bitar. Stek auberginen i en stekpanna med flytande scharlottenlöksfond blandat med vatten eller olja om du hellre vill det. Stek tills den fått färg. Ta fram en stekgryta och stek lök, vitlök och chili i lite vatten med flytande scharlottenlöksfond. Ha sedan i krossade tomater, vatten och quinoa. Ha i resten av ingredienserna förutom bönorna och limesaften. Låt puttra i 20 minuter under lock. Rör då och då. Skölj bönorna noga och ha i dem i grytan. Låt puttra med i ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med lime och eventuellt mer salt och peppar. Vill man ha en starkare gryta ha i cayenne peppar eller chilipulver eller både och. Min syster mår dåligt av stark mat så därför blev det en mildare variant än jag vanligtvis brukar laga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait