Kalljästa valnötsbröd

Till kvällsmat idag lagade jag en pumpasoppa och vad passar inte bättre till än nybaktbröd. Jag gjorde också en lins/grillad paprikaröra (det receptet har ligger redan på bloggen under Vegansk mat) som pålägg till bröden. Perfekt också att toppa med färska spenatblad för att få en järnboost. Både linser och spenat innehåller mycket järn.
Här kommer nu brödreceptet.

Ingredienser:
1/2 pkt jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 1/2 tsk salt
100g valnötter
1 dl grovmalt rågmjöl
4 dl grahamsmjöl
5-6 dl dinkelsikt
ca 1/2 dl dinkelsikt till utbakningen

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt det fingerljumma vattnet och rör tills jästen löst sig.
Ha sedan i salt och valnötter. Jag delade valnötterna litegrann med händerna. Rör sedan ner mjöl sorterna, lite i taget och börja med det grova mjölet. Arbeta degen med en trägaffel i någon minut. Jag kommer inte ihåg exakt hur mycket dinkelsikt jag hade i, men degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylskåpet i minst 3 timmar.
Strö lite mjöl på en bakbänk och häll degen uppepå. Ha också lite mjöl ovanpå degen. Dela degen i 24 jämnstora bitar. Degen ska inte knådas utan forma bara varje bir i handen och lägg på två plåtar med bakplåtspapper på. Jag toppade några av bröden med pumpafrön, men jag borde nog ha penslat bröden med vatten först för de flesta fröna ramlade tyvärr av. Låt bröden jäsa i ca 20 minuter under bakduk tills ugnen har kommit upp i 250 grader. Grädda en plåt i taget eller båda om du har varmluftsugn. Grädda i ca 12 minuter.
Låt bröden svalna på galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait