Pastagratäng

Idag till lunch hittade jag på en egenkomponerad pastagratäng. Jag tänkte först blanda ihop en kall sås att hälla på pastan, så jag rörde först ihop havregrädde (jag börjae ha i 5 dl, men till slut blev det hela paketet på 1 liter) med ajvar relish och sambal oelek och kryddor. Sedan öste jag ner de frysta soja filébitarna. Jag kom också på att jag ville ha i fryst hackad spenat. Då insåg jag att jag behövde värma såsen för att få spenaten tinat och inte bara hamna på några ställen i gratängen. Jag hade väldigt bråttom då jag skulle förbereda maten innan jag åkte iväg på träning. Efter träningen skulle vi iväg och gratulera min mamma på födelsedagen. Därför var det väldigt viktigt att maten gick fort att tillaga när vi väl kom hem. Det som tog längst tid var att få ugnen varm.
Nu har jag inte helt exakta mått på det jag hade i, men det gör inte så mycket för det går att ösa i det man önskar. Jag ska försöka komma ihåg vad jag hade i och vilken mängd. Smaka dig fram tills du tycker det smakar gott.
När jag gör den här maträtten nästa gång och förhoppningsvis har mer tid kanske jag steker lök och vitlök först. Jag hade tänkt pressa i vitlök i såsen idag, men glömde bort det.

Ingredienser:
1 liter havregrädde
1 1/2 -2 dl ajvar relish (jag gjorde slut på min öppnade burk)
1 1/2 msk sambal oelek
1 msk vit miso
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
1/2 dl fryst majs (allt som var kvar i påsen i frysen. Jag hade haft i mer om det funnits mer hemma)
2 dl frysta ärtor
1/2 purjolök (skuren i mindre bitar)
2 förp soja filébitar
3/4 dels burk med grillad paprika (skuren i mindre bitar)
1 1/2 msk flytande grönsaksfond
ca 8 bitar fryst hackad spenat
Valfri pasta ( jag kokade 450 g pasta med rödbetor och 450 g ”vanlig” pasta. Allt gick inte åt, men då jag inte hade tillräckligt av en sort och de yngsta barnen helst föredrar vanligt pasta så blev det två sorter i gratängen. Det som blev över hamnade i en matlåda i kylen).

Gör så här:
Börja med att koka pastan. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull och värm upp det tills spenaten blivit mjukt och blandat sig med såsen. Smaka av tills du tycker det smakar bra. Häll den kokta pastan i en stor gratängform. Häll sedan över såsen och strö över lite B-jäst. Värm gratängen i ugnen till allt är varmt. Min sås och pasta hade stått kallt i flera timmar så det tog minst 20 minuter innan den var varm.
Servera med valfria grönsaker och strö över lite mer B-jäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait