Böngryta med chili

Idag lagade jag en böngryta med mycket chili i. Jag hade både en färsk (fast fryst) hot lemon chili och anchochilipulver i. Den blev rätt stark tyckte näst yngsta sonen som åt det till kvällsmat när han fick en kärna av chilin i munnen. Jag brukar alltid låta kärnorna vara med när jag hackar upp chilin. Han gillar stark mat så han tyckte det var gott. Han åt det i tortillabröd. Jag hade inte hunnit koka något ris till. Grytan var ganska rinnig när han ville äta, så vi fiskade upp innehåll utan så mycket vätska åt honom. Grytan fick sedan stå i 10-15 minuter och småputtra utan lock. Då blev grytan väldigt fast. Jag och min man åt gröt till kvällsmat för att kunna ha det här till lunch imorgon. Vi kokade svart ris att ha till.
Maten räcker nog till 4 portioner.

Ingredienser:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1/2 msk kummin (mortlad)
1/2 msk chilipulver
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
3 lagerblad
1 msk mjöl
1 burk krossade tomater
2 förpackningar valfria bönor, jag tog svarta och blandade bönor
1 dl quinoa
5 dl vatten
1 msk flytande grönsaksfond
2 msk dadelsirap

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök. Låt det stå i 10-15 minuter medan du plockar fram övriga ingredienser och sköljer bönorna. Finhacka också chilin, fryst eller färsk.
Stek löken i lite flytande fond bland att med vatten. Ha i vitlök och chili efter några minuter eller stek allt på en gång. När löken mjuknat har du i kryddorna och rör om. Fyll på med vatten vid behov. pudra över mjölet och rör om. Ha sedan i krossade tomater, vatten, grönsaksfond, quinoa och dadelsirap. Rör om och låt det koka upp. Sjud sedan under lock i 30 minuter. Min gryta var väldigt lös efter 30 minuter så jag tog av locket och lät grytan sjuda i 10-15 minuter till. Då blev den väldigt fast, nästan på gränsen till för mycket. Kanske tjocknar den om den står och svalnar utan att koka vidare utan lock. Jag funderade också på om det skulle funka att ha i 1 dl quinoa till. Det prövar jag nog nästa gång. Nu kokade vi ris till grytan, men med lite mer quinoa kanske den funkar bra som den är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait