Blomkålsdhal och Sticky Buffalo blomkål

Idag lagade vi en blomkålsdhal som var med i nyaste tidningen Vego (nr1 2019). Vi använde oss av 2 lite mindre blomkålshuvuden så tanken var att det skulle bli 1 1/2 gånger satsen som stod, men jag gjorde lite fler ändringar så här kommer mitt recept smiley
Det blev en riktigt god gryta som jag serverade med ris och gjorde ”Sticky buffalo blomkål” (finns i Vego julspecial 2017) till också. De är så goda och idag följde jag receptet på glazen utan att göra om något.
Börja med att göra Buffalo blomkål först. Jag märkte i julas att de blir godare om de får stå i minst 30 minuter innan de ska in en andra vända i ugnen då man har haft på glaze.
Gick precis in i köket för att fixa kvällsmat och upptäckte en påse med sesamfrön att jag inte alls följt receptet på Buffalo blomkål. Det ska ju vara sesamfrön i glazen. De blev goda ändå smiley

Ingredienser till Sticky buffalo blomkål:

1 blomkålshuvud

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1/2 tsk salt
1/2 cayennepeppar
1/2-1 tsk gurkmeja
svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl havremjölk
ca 4 dl panko (asiatiskt ströbröd)

Glaze:
1 dl agavesirap
4 msk tamari (soja)
2 tsk ingefära
svartpeppar
(2 msk oskalade sesamfrön)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Skär blomkålshuvudet i buketter. Dela dem till den storlek du önskar. Stam och blad tar du bort. Vi ångkokade de delarna och serverade till maten.
Blanda mjöl, kryddor, pressad vitlök och mjölk i en bunke. Häll upp pankon i en skål. Vänd ner buketterna i smeten. Lyft upp och låt överflödig smet rinna av och vänd sedan varje bukett i pankoströbrödet.Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter. Ta sedan ut plåten och låt den stå på bänken i ca 30 minuter. Blanda under tiden ihop ingredienserna till glazen. Ha på glazen när blomkålen stått i ca 30 minuter. Pensla eller häll på. Jag hällde på och vände sedan runt blomkålen i glazen så det hamnade överallt. Sätt in i ugnen i ytterligare 5-10 minuter.

Blomkålsdhal

Ingredienser:
2 gula lökar
2 små blomkålshuvuden eller ett stort
2 förp. krosssade tomater a’ 500g
7 1/2 dl vatten
3 msk grönsaksbuljong
4 dl röda linser
3 msk citronsaft
2 vitlöksklyftor, pressade
1 1/2 msk finhackad ingefära
1 burk kokosmjölk

Kryddblandningen:
1 1/2 msk spiskummin
1 1/2msk Ceylonkanel
1 1/2 msk mald ingefära
3 tsk gurkmeja
3 tsk cayennepeppar
svartpeppar

Gör så här:
Skiva den gula löken och låt den stå medan du blandar ihop kryddblandningen. Dela också blomkålshuvudet i buketter. Skär stammen i små bitar och dela bladen.
Stek sedan löken i vatten blandat med flytande scharlottenlöksfond i några minuter. Ha i kryddblandningen och stek i ca 5 minuter. Var försiktig så det inte bränner fast. Ha i mer vatten vid behov. Tillsätt blomkålen och stek i ytterligare några minuter. Rör ner krossade tomater, vatten, buljong och linser. Låt småkoka under lock i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Se till att röra väldigt ofta för linserna vill gärna fastna i botten. När linserna är mjuka ha i ingefära, vitlök och citronsaft . Rör runt. Sen är det dags att ha i kokosmjölken. Min stora gryta var lite för liten för den här mängden mat så jag fick ösa över lite i en annan kastrull när jag skulle ha i kokosmjölken.
Smaka av.
Nu när jag skriver ner receptet upptäckte jag en sak som jag gjort ”fel” mot original receptet. Tydligen skulle jag bara ha i 2,25 msk av kryddblandningen min man blandat till. Det var han som påbörjade matlagningen och jag tog över och trodde så klart att all kryddblandning skulle användas. Ju fler kockar desto sämre soppa sägs det, men det smakade faktiskt väldigt bra med den kryddmängden så nästa gång kommer jag göra Servera med ris. Säkert gott att ha på lite färsk koriander om man har det hemma.
Så klart serverade jag också ett härligt grönsaksfat till maten med paprika, morötter, gurka och honungsmelon.

Andra gången jag gjorde den här maträtten hade jag i lite dadelsirap också. Jag använde också allt på blomkålen i grytan. Jag delade blomkålshuvudet i mindre buketter och skar sedan blad och stock i mindre bitar. Jag tog då ett blomkålshuvud i vanlig storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait