Lussebullar

Den här helgen har gått i julens tecken. Tomtar har fått flytta in i huset och så har jag fixat ihop två julgrupper. Det blev en tomte i krukan utanför ytterdörren också.


Idag har jag bakat veganska lussekatter. Jag googlade fram ett recept på nätet som jag tror jag använde förra året. I år mixtrade jag lite med receptet och minskade på sockermängden. Det gick bra. Vår inneboende kille tyckte de var så goda att han åt 4 stycken smiley
Jag ökade mängden silkestofu till 400 g istället för 300 g då ett paket innehåller 400 g. Det är så lätt att det som blir kvar ligger kvar i kylen, blir bortglömd och blir dåligt. Så blev det för mig förra året. Bättre att använda upp allt på en gång.
Jag använde en burk med hel saffran som jag malde i en mortel blandat med lite av strösockret.
Jag hade tyvärr inga russin hemma så för första gången blev det lussebullar utan russin. Bra tyckte yngsta sonen som gillar lussebullar, men inte russin. Näst yngsta sonen blev inte nöjd då det enda han gillar på en lussebulle är russinen. Inte lätt att göra alla nöjda smiley
Ingredienser:
1 pkt jäst för söta degar
150 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
400g silkestofu
2 g saffran
1 dl strösocker
1 krm salt
16 dl dinkelsikt

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt havremjölken och tofun i kastrullen och vispa tills det är hyfsat slätt och fingervarmt.
Häll vätskan över jästen och blanda så jästen löser upp sig.
Tillsätt socker, saffran och salt och blanda runt.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen tills den släpper från bunkens kanter.
Låt jäsa under en bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ur degen på en mjölad arbetsbänk och knåda degen litegrann. Dela den i två bitar och lägg den ena halvan i degbunken. Det blir lättare att hålla på med halva degen.
Skär loss lagom mängd med en degskrapa. Rulla den till en mask och forma den sedan som en lussebulle genom att rulla ändarna åt olika håll. Gör inte så stora lussebullar för de jäser och blir större. Den här mängden med deg blir lagom till 3 plåtar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Tryck i russin i varje kant om du gillar russin.
Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
Pensla bullarna med ljummen havremjölk.
Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Jag tror mina fick vara inne i 12 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait