Pepparkakor

Igår var det dags för det årliga pepparkaksbaket hos goda vänner. En tradition som startades år 2004 när barnen var små och vår yngsta son låg i magen. Det bakas mängder av pepparkakor och en dela av dem pyntas med kristyr och godis så det står härliga till. Vi bakar också alltid något slags pepparkakshus. Förra året gjorde näst yngsta sonen en pepparkakshusruin (egentligen ville han göra en borg, men det blev istället en ruin) och i år en dator. Kanske inte de vackraste skapelserna, men kreativt. Jag tillsammans med äldsta sonen gjorde några små silhuetter av minihus.
Förra året var första året jag gjorde en vegansk pepparkaksdeg. Den blev väldigt bra, men i år när jag läste receptet och såg hur mycket socker den innehöll ville jag pröva en annan utan tillsatt socker. Jag sökte recept nätet och valde en glutenfri pepparkaksdeg, gjord på mandelmjöl. Smaken blev därför lite annorlunda mot vanliga pepparkakor. Jag valde också att enbart ha dadelsirap som sötning, så de blev också lite mörkare än vanliga pepparkakor. Det går att ta hälften så mycket dadelsirap som jag gjorde och istället ha i lönnsirap eller honung. Det måste dock vara dadelsirap i för att få den bruna färgen på degen.
I receptet stod det att dessa pepparkakor är godare än vanliga. Jag känner mig lite tveksam till det, men vår inneboende kille gjorde ett smaktest och tyckte faktiskt att de var godare än vanliga pepparkakor. Det kändes som att de var lätta att bränna så det gällde att ha koll på dem i ugnen.

Ingredienser:
1 dl dadelsirap (eller byt ut 1/2 dl mot lönnsirap eller honung)
1 msk kokosmjölk
3 msk kokosolja (jag hade velat byta ut den mot något annat, men vågade inte)
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk kanel (använd ceylonkanel)
1/2 tsk kryddnejlika
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk muskot
1/2 tsk salt
6 dl mandelmjöl

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Hetta upp dadelsirap i en kastrull tills den börjar koka.
Tillsätt dadelsirap, kokosolja och kokosmjölk i kastrullen med dadelsirap.
Tillsätt de torra ingredienserna i kastrullen och rör om väl.
Ställ in degen i kylskåp och låt den vila i ca 20 minuter. Jag lät min stå över natten.
Kavla degen tunt mellan två bakplåtspapper. Oljan separerar sig så det blir flottigt.
Jag valde att göra pepparkakor av små pepparkaksformar.
Baka i 5-10 minuter beroende på tjocklek och storlek. De stelnar när de har svalnat.
Var försiktig så du inte bränner dem!
Receptet hittade jag på www.halsasomlivsstil.com


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait