Vego pad thai

I veckan lagade jag en Pad thai från vår matkasse, Enkla kassen. Det var en maträtt som gick snabbt och lätt att tillaga. Jag hann inte smaka den själv då jag åt annat på kvällen och så kan jag inte ta med mig något med nötter i till min lunch på jobbet. Det var min näst yngsta son och vår inneboende kille som åt den flera måltider och tyckte den var väldigt god.
Jag tycker den innehåller för lite grönsaker så det kommer jag lägga till nästa gång. En förpackning med t.ex. svarta bönor eller kidneybönor kanske också skulle vara gott att ha i. Det är bara att experimentera för att få något som passar en själv. Jag använde bara halva limen då näst yngsta sonen inte gillar för mycket lime i maten.
Ingredienser:
250 g fullkornsnudlar
2 morötter
1 burk wokgrönsaker
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 lime (eller 1/2)
3 msk kinesisk soja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dadelsirap
1 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja
svartpeppar
115 gram jordnötssmör

Gör så här:
Tillaga nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Under tiden nudlarna kokar blanda ihop sojasåsen i en skål. Det är alla ingredienser från limen och till slutet. Rulla limen hårt mot köksbänken. Dela limen och kläm ur limesaften. Blanda ihop alla ingredienser och rör om. Ha i jordnötssmöret sist och rör om ordentligt så jordnötssmöret börjar lösas upp i sojasåsen. Ställ åt sidan.
Häll nudlarna i ett durkslag och spola med av med kallt vatten. Häll sedan tillbaka nudlarna i kastrullen.
Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna. Kärna ur, skölj och hacka chilin. Riv på grova sidan på rivjärnet eller finhacka 2 morötter.
Stek vitlök, chili och morötterna i lite vatten blandat med flytande fond i några minuter. Det går så klart att steka i olja också om man hellre vill det. Jag brukar ta stekt scharlottenlöksfond eller grönsaksfond. Häll under tiden ur burken med wokgrönsaker i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Häll i wokgrönsakerna i stekpannan och stek med i ca 2 minuter. Häll i sojasåsen och rör om ordentligt. Ha inte så hög värme då det lätt bränns när det är något sött med i såsen. Häll i nudlarna. Rör om och låt dem stekas med i ca 2 minuter. Vill man ha i några bönor så ha i dem samtidigt med nudlarna. Jag hade i en förpackning gröna sojabönor till dubbel sats.
Servera med valfria grönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait