Nybakt!

Den här helgen har min syster och hennes man bott hos oss. Jag prövade att baka nattjästa bröd både till lördags och söndags frukosten. Jag gjorde glutenfritt bröd då min syster undvikit gluten ett tag. Jag blandade ihop en deg som blev väldigt bra. Allt jag hittar på själv blir inte alltid så lyckat. När jag bakade bröd till studentbuffén i somras hittade jag också på en glutenfrideg, men då skrev jag tyvärr inte ner vad jag hade i. Jag trodde de bröden skulle bli helt oätliga. Degen kändes som en katastrof och de gick knappt att baka ut. Degen var så otroligt kladdig och det mesta satt fast på händerna kändes det som. Jag var p väg att kasta dem, men skickade ändå in dem i ugnen och ut kom helt fantastiskt goda bröd. Hur det nu gick till. När de blev så bra ångrade jag att jag inte skrivit ner hur jag gjorde. Det höll nästan på att bli samma sak den här helgen för i fredagskvällen skrev jag inte ner exakt mängd av mjölsorterna. Så när jag gjorde en ny deg på lördagskvällen såg jag till att skriva ner det på en gång.
Ingredienser:
1/2 pkt jäst (25g)
8 dl rumstempererat vatten
3 tsk salt
3 msk dadelsirap
1 msk chiafrön
1 msk fiberhusk
3 dl teffmjöl
2 dl durramjöl
2 dl mandelmjöl
6 dl grov mjölmix, glutenfri

Gör så här:
Häll det rumstempererade vattnet i en stor bunke. Ha i jästen och blanda ut det med en visp. Ha i salt och dadelsirap. Blanda sedan i fiberhusk, chiafrön och mjölsorterna. Degen ska vara lite kletig. Sätt plast på bunken och ställ in den i kylskåpet över natten. Min deg brukar få stå i ca 10-12 timmar i kylen.
Nästa morgon har jag upp degen på en mjölad bänk. Jag använde durramjölet. Dela degen i 2 bitar och lägg tillbaka den andra biten i bunken medan du bakar ut den första. Kavla ut degen till en platta ca 40*20 cm. Vik ihop långsidorna mot varandra. Skär sedan degen i 8 bitar, ibland blir det bara 7. Lägg dem på bakplåtspapper med en bakduk på. Gör sedan likadant med den andra degbiten. Låt dem jäsa i 30 minuter. När det är ca 10-15 minuter kvar på jästiden så sätt ugnen på 225 grader. Jag penslar bröden med varmt vatten och strödde på sesamfrön. Går att toppa med det man gillar. Jag brukar ha pumpafrön på bröd. Lägg sedan upp bakplåtspappret på en varm plåt (det kanske går lika bra med en kall plåt, vet inte vad det blir för skillnad). Ställ in plåten mitt i ugnen med en bunke eller liten plåt med vatten på ugnens botten. -grädda bröden i 15-20 minuter, pröva dig fram. Mina bröd var inne i ca 18 minuter. Lägg upp dem på ett galler under en bakduk och låt dem svalna en stund.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait