Bolognese på röda linser

Igår lagade jag min lasagne, men hade ingen paprika hemma så då tog jag istället 1/4 dels rödkålshuvud och 1/2 fänkål skuren i små bitar. I övrigt följde jag receptet som jag skrivit tidigare. Jag var tveksam till om yngsta sonen skulle uppskatta fänkål och rödkål istället för paprika, men han tyckte det var okej fast han helst vill ha paprika. Jag tyckte det var bra att rensa i kylen och äta efter säsong. Jag hade också kvar en halv kruka timjan och en halv kruka basilika istället för en kruka färsk rosmarin.

Dagens kvällsmat blev en bolognese på röda linser. Jag har tidigare bara gjort bolognese på belugalinser. Tyvärr kom jag inte ihåg att ta ett kort på slutresultatet, men eftersom det finns mat kvar kanske jag lägger in ett kort senare smiley
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3-4 morötter i vanlig storlek (jag hade 2 stora)
2 förp. krossade tomater á 500 g
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
3 msk flytande grönsaksfond
1/2 dl balsamvinäger (det glömde jag ha i så vill man strunta i det så blir det gott ändå)
1 msk tamarisoja (eller annan soja)
1 msk vit miso
1/2 tsk gurkmeja
svartpeppar
3 dl röda linser
6 dl vatten
1 kruka färsk basilika
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Låt stå i ca en kvart. Riv under tiden på grova sidan på ett rivjärn eller på den grova sidan i en matberedare. Stek löken mjuk i vatten blandat med lite flytande buljong. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt. Tillsätt tomatpuré och stek på medelvärme några minuter till. Ha i de rivna morötterna och stek en stund till. Ha sedan i alla övriga ingredienser och koka på svag värme i ca 30 minuter. Linserna ska ha mjuknat. Jag valde linser med kort koktid (5-10 minuter stod det på påsen).
Hacka den färska basilikan och ha i när bolognesen är klar.
Servera med pasta eller valfria gryner.G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait