Kikärtsgryta

Idag lagade jag en kikärtsgryta med sötpotatis och morötter. Jag brukar låta skalen vara kvar på rotfrukter, men idag fick jag skala bort det för de hade legat för länge i kylskåpet och börjat bli lite fula.Yngsta sonen gillar inte kokta morötter, men grytan fick godkänt ändå. Jag hade i 3 små lemonchili från växthuset. När jag provsmakade grytan kändes den jättestark, men tillsammans med andra tillbehör blev den lagom. Det går så klart bra med annan chili eller hoppa över det om man vill ha mindre stark mat.Jag hade gärna toppat grytan med persilja, men den färska persiljan i trädgården var slut och även den frysta. Servera gärna grytan med ris, quinoa eller andra valfria gryner. Det går att äta grytan som den är också om man hellre vill det.
Ingredienser:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor (jag tog 2 stora klyftor)
3 sötpotatisar
5 morötter
2 cm ingefära
3 små lemonchili
1 burk kokosmjölk
3 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk curry
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
1 msk vit miso (går att hoppa över)
2 förp. kikärtor
salt
persilja

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och låt stå i minst 10 minuter. Skär under tiden sötpotatisen i mindre bitar och morötterna i slantar. Finhacka ingefäran och chilin. Stek lök och vitlök i lite vatten blandat med flytande fond. Jag valde scharlottenlöksfond. Stek i 5 minuter. Fyll på med vatten om det blir torrt. Ha i sötpotatis och morötter och låt steka med i några minuter till. Ha sedan i chili och ingefära och resten av ingredienserna förutom kikärtor och persilja. Koka under lock tills sötpotatisen och morötterna är mjuka. Rör ofta så det inte fastnar i botten och blir bränt. Ha i de avsköljda kikärtorna mot slutet av koktiden och låt dem koka med i ca 5 minuter så de blir varma. Smaka av med salt och toppa med finhackad persilja. Servera med valfria grönsaker. Det är gott att toppa med salta jordnötter. Då kn man nog minska på saltet i grytan. Jag hade inte i något salt alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait