Växtbaserat och oprocessat

Sammanfattning av inlägget:
– Jag (Daniel) är numera vegan, men föredrar att benämna kosthållningen som primärt växtbaserad och oprocessad mat (se bättre definition längre ner)
– Den svenska organisationen Läkare för Framtiden är en bra och trovärdig resurs som bl.a. sammanfattar och hänvisar till vetenskapliga studier. De förespråkar att vi ska äta mer växtbaserat och oprocessat.
– Ovannämnda förening har en Jättebra genomgång av hur du, i tre steg, kan förändra din kosthållning i en hälsosammare riktning!

I bloggbeskrivningen står det att jag (Daniel) i någon mening drev familjen mot att äta mer veganskt. Hur stor påverkan just jag hade låter jag vara osagt, men en sak är säker: Jag identifierade mig inte som vegan från början, och man behöver absolut inte göra det för att äta likt mig och resten av familjen.

Det som hände i slutet av sommaren 2017 var att två saker i mitt liv sammanstrålade. Det var dels en vilja att tagga till inför det program jag sökt och kommit in på (Läkarprogrammet i Uppsala), dels att äta och leva hälsosammare. Jag upplevde att det var svårt att veta vad för sorts kost som var ”rätt”, eftersom det finns så oerhört mycket motstridig information i sociala medier, tidningar etc.

Så vad skedde? Jo, i hopp om att tagga till inför läkarstudierna så sökte jag runt på nätet efter läkare som skulle kunna fungera som förebilder. Det var då jag hittade läkare som Michael Greger (med Nutritionfacts), Neal Barnard (som inspirerat svenska David Stenholtz att starta Läkare för Framtiden) med flera, som förespråkar en kosthållning som på engelska benämns WFPB – Whole Food Plant Based. En kosthållning som jag själv anammat efter att ha fördjupat mig i ämnet under det gångna året.

Vad innebär det då? Jo, att ens kost primärt (åtminstone 90-95% av ens kaloriintag) består av:

– Växtbaserad mat. Tänk dig alla världens bönor, linser, ärtor, spannmål, grönsaker, frukter, nötter, frön.
– Oprocessad mat. Med det menas att inget bra har tagits bort, och inget dåligt har lagts till.

Jag gör gärna fler inlägg vid senare tillfällen där jag utvecklar vilka dokumenterade effekter den här sortens livsstilsförändring kan ha på hälsa och välmående, bl.a. vår ledande dödsorsak i Sverige – hjärtsjukdomar. Tills dess hänvisar jag vidare till just Läkare för Framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait