Päronmos

Vi har ett stort gråpäronträd i vår trädgård som förmodligen planterades 1973 när huset byggdes. Det är alldeles fullsmockat med päron. Förra året hade det också mycket päron och då testade jag att göra päronmos för första gången. Den är så god att ha på havregrynsgröten som flera av oss i familjen äter till frukost. Det blev verkligen ett jättegott mos. Godare än äppelmos. Jag gjorde så mycket mos att det har räckt enda fram till nu och fortfarande finns det lite kvar i frysen.
Idag har jag gjort en första kastrull med mos för i år. Eller den andra för jag gjorde en för några veckor sedan när det kom en sommarstorm och många päron föll till marken, men det moset blev inte bra för de päronen var inte mogna. Så fram till nu har jag kastat de päron som fallit till marken och varit omogna, men nu är de flesta som ramlar ner mogna. Jag räknade inte alla kastruller med mos som jag gjorde förra året, men det ska jag göra i år smiley
Jag gör så här:
Jag fyller en stor kastrull med päron som jag först skurit bort toppen på och sedan delar jag päronen i fyra bitar och tar bort kärnhuset. Skalet är fullt med nyttigheter så det ska självklart vara kvar. Sedan har jag i 1 dl vatten för att päronen inte ska koka fast i botten innan päronens egen vätska har kommit ur dem. Låt det koka upp och låt sedan päronen koka på svag värme under lock tills de mjuknat i ca 30 minuter. Skulle moset bli för fast går det att tillsätta lite vatten. När päronen är mjuka mixar jag moset slätt med en stavmixer. Jag brukar låta kastrullen stå i kylen över natten och sedan fryser ner det i plastpåsar i lagom storlek.
Nu kanske någon tänker att jag har glömt sockret, men det har jag inte för päronen är tillräckligt söta i sig själva.

2 thoughts on “Päronmos

    1. Det går att fylla på med vatten om man tycker att moset blir för tjockt. Nu var det länge sedan jag gjorde päronmos då vi tog bort vårt päronträd för tre år sedan, men tycker att mitt mos blev bra utan att ha i mer vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait