Smördegsknyten

Jag saknar att kunna köpa fredagspizza från Veggoköket på fredagar då det för tillfället inte går att köpa det av dem då de inte längre är kvar i Saluhallen. De ska dock öppna upp en verksamhet i garaget där de bor. Det som är positivt med det är att de bor i samma område så då blir det nära att köpa pizza när de öppnar upp igen. Innan fick vi åka ca 1 1/2 mil enkel väg för att köpa hem våra pizzor.
Förra fredagen testade jag ett recept med smördegsknyten som jag veganiserade. Ett väldigt snabbt och lätt recept och ändå lite festligt. Upprörande tycker många att smördegen inte har smör i sig trots namnet. Toppen tycker jag 😄
Riktigt bra blev dem. Lite rökig väl rökig smak på fyllningen för att passa mig, men övriga i familjen gillade dem.
Nästa gång ska jag göra en annan fyllning. Jag tror att de blir perfekta till studentbuffén och som snittar vid mitt födelsedagsfirande. De går att äta både varma och kalla även om varmast och nygjorda säkert är godast.

Ingredienser:
2 förp. smördeg á 250 g
150 g Alspånsrökt Bärta eller Alspånsrökt tofu
200 g finriven ost (så klart vegansk)
100 g naturell färskost (så klart vegansk)
100 g valfri vegansk fraiche
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skär Bärta eller tofu i små tärningar och ha ner i en bunke. Riv osten på fina sidan av rivjärnet och lägg ner det i bunken. Tillsätt sedan färskost och fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Rulla ut smördegen och skär den i 8 bitar.
Lägg en klick röra i mitten och vik ihop alla fyra hörnen mot varandra i mitten.
Pensla knytena med ljummen Ikaffe. Jag använde Oatleys. Jag tycker att kaffedryck ger mer färg än vanlig havredryck. Första gången jag gjorde knytena tog jag havredryck utan olja i och andra gången Ikaffe. Går så bra att välja vilket som. Det kanske funkar att inte pensla med något också. Det har jag dock inte testat.
Grädda i ugnen i 20 minuter i 200 grader eller 180 grader med varmluft.
Servera med grönsaker. En sallad passar jättebra till, men jag hade ingen sallad hemma så det fick bli stavar av grönsaker och lite hemmagroddade groddar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait