Örtsalt

Idag blev äntligen av att göra örtsalt. Jag har tänkt att ta tag i det i flera veckor nu, men tiden räcker aldrig till.
Den här helgen fanns det inga ursäkter för att inte ta tag i det. Helgen har bjudit på ett fantastiskt sensommarväder fastän hösten är här.
I Farbror Gröns recept gör de salt på 1 kg blandade kryddväxter.
Jag hade plockat in en stor bunke full med de kryddväxter som finns i trädgården innan jag åkte iväg och tränade.
När jag sedan började repa av de kryddor med vedartade stammar och haft ner allt i mindre bitar och vägt allting så visade det sig att jag fått ihop 800 gram. Då det blivit ganska mörkt ute och jag ville bli klar för att äta så nöjde jag mig med 800 gram. Då det ska vara lika mycket salt som kryddor så var det bara att minska på saltet också. Det tråkiga är att jag får mindre örtsalt än förra året då jag gjorde på 1 kg (om jag minns rätt 😉).
Jag mixade kryddor och salt i matberedaren. Jag fick dela upp det i flera omgångar. Sedan hällde jag upp blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
Nu ska det torka i ugnen och kanske även i rumstemperatur till örtsaltet är helt torrt och kan hällas upp i glasburkar.
Jag satte in det på 50 grader med ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut fukt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait