Gryta med tofu och fänkål

Vad blir det för mat frågade ett av mina barn igår. Jag vet inte blev svaret. För så var det. Jag hade hittat tre sötpotatisar, två fänkål, en blomkål och min hemmaodlade Hubbardpumpa som behövde användas. Pumpan hade hamnat för långt in i kylskåpet och fått en frysskada på en sida. Lika bra att använda upp den innan den blir dålig.
Svårt att hitta ett recept med de grönsakerna. Så då fick bli ett påhittrecept med det som fanns hemma.
Det blev en gryta med fänkål och tofu. De andra grönsakerna rostade jag i ugnen. Vi vuxna och äldsta sonen som är ”hemma” då han har praktik på sjukhuset i Västerås tyckte maten var god.

Börja med att skala och skära sötpotatis, pumpa och dela blomkålen i buketter. Skiva två rödlökar. Blanda grönsakerna med olivolja och krydda med salt, svartpeppar, lök-, vitlöks- och paprikapulver. Sätt in i 225 grader varm ugn tills grönsakerna är mjuka.

Nu dags för grytan.
Ingredienser:
2 små fänkål
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 pkt fast tofu ( 400g)
2 grytbas curry & pumpa
3-4 dl Planti cooking fraiche
2 lime, cest+saft

Grovhacka löken, finhacka vitlöken och skär fänkålen i mindre bitar.
Stek allt i en gryta i lite olivolja. När grönsakerna mjuknat häll i grytbaserna och frahicen. Låt det koka upp. Skär tofun i tärningar och ha i den i grytan. Låt allt koka ihop i 5-10 minuter.
Äldsta sonen smakade av och hade i lite soja och hoisinsås. Det funkar utan det också.
Jag serverade grytan med en kikärtspasta som det fanns två små paket av hemma. Bra att rensa lite i skafferiet också. Passar annars väldigt bra med ris till.
Jag gjorde också ett fat med blandade grönsaker och frukt.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait