God fredagsmat

Jag gjorde också lite grönkålschips som vi strösslade på gratängen.

Igår lagade jag potatis- och jordärtskocksgratäng med portabellostekar. Väldigt gott blev det. Receptet hittade jag i senaste numret av tidningen Vego, min favorittidning. Det var många recept jag vill pröva på att laga. Kul att laga nya maträtter. Den här fredagskvällen passade det bra att laga lite extra festlig mat då vi hade alla sönerna hemma samtidigt. Min man och de två äldsta sönerna ska åka öppet spår i Vasaloppet nu på söndag därav att alla var hemma den här fredagen. Till maten gjorde jag en fänkålssallad och ett fat med blandade grönsaker.

Jag gjorde dubbel sats av allt. Gratängen blev dock inte efter receptet av mängden jordätskockor och potatis. Jag tog 500g jordärtskockor och 2 kg potatis. Jag ville inte köpa två påsar med jordärtskockor då det är lätt att få en liten mängd att råka bli liggande i kylen och riskeras att bli dålig. Jag skivade jortärtskockorna och sedan kokade jag dem i några minuter. Jag hällde bort vattnet och sköljde av dem och sedan upprepade jag proceduren två gånger för att bli av med lite inulin som kan vara besvärligt för magen.
Jag upptäckte när svamparna låg i marinad att jag glömt senapen. Det blev väldigt gott ändå som tur var 😉
Det blev inte så mycket marinad att svamparna blev heltäckta utan äldsta sonen som hjälpte mig penslade på svamparna. Mina svampar var rätt stora i storleken. Jag hade 12 svampar och gjorde dubbel sats av marinaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait