I helgen när vi hade besök a min syster med familj lagade jag en quinoagryta till lunch. Till det fick man välja på fullkornsris eller fullkornsbulgur. Skönt att rensa öppnade påsar. Ingredienser:
- 1 aubergine
- 2 dl okokt qquinoa
- 1 gul lök
- vitlöksklyftor
- 1 liten chili (eller större om man vill ha mer styrka)
- 2 förp. blandade bönor
- 2 dl fryst majs
- 2 förpackningar krossade tomater med basilika
- 3 msk tomatpuré
- 5 dl vatten
- 2 buljongtärningar eller 3 dl flytande fond
- 1 msk vit miso
- 1/2-1 tsk gurkmeja
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk kakao
- 1 1/2 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk malen koriander
- svartpeppar
- 1 tsk dadelsirap
- juice av 1/2 lime
Finhacka lök, vitlök och chili och låt stå medan du skär auberginen i mindre bitar. Stek auberginen i en stekpanna med flytande scharlottenlöksfond blandat med vatten eller olja om du hellre vill det. Stek tills den fått färg. Ta fram en stekgryta och stek lök, vitlök och chili i lite vatten med flytande scharlottenlöksfond. Ha sedan i krossade tomater, vatten och quinoa. Ha i resten av ingredienserna förutom bönorna och limesaften. Låt puttra i 20 minuter under lock. Rör då och då. Skölj bönorna noga och ha i dem i grytan. Låt puttra med i ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med lime och eventuellt mer salt och peppar. Vill man ha en starkare gryta ha i cayenne peppar eller chilipulver eller både och. Min syster mår dåligt av stark mat så därför blev det en mildare variant än jag vanligtvis brukar laga.