Dagens söndagssoppa blev påhitt med sånt som fanns hemma. Den blev faktiskt riktigt bra.
Ingredienser:
- 345 g jordärtskockor (det var så mycket jag hade hemma från egen skörd)
- 500 g potatis
- 1 gul lök
- 1/2 purjolök
- 3 vitlökar
- 1 liten chili
- 8 dl vatten
- 2 umamibuljong
- 2 dl vitt vin
- 1 msk vit miso
- gurkmeja
- svartpeppar
- 2 dl havregrädde
Koka jordärtskockorna i några minuter. Häll av vattnet och häll i nytt kallt vatten och koka upp igen. Bra att bli av med lite inulin som man kan få ont i magen av. Låt gärna löken stå en stund om du har tid. Stek sedan det upphackade i lite vatten blandat med flytande scharlottenlöksfond eller olja om du hellre vill det. Fyll på med vatten vid behov. Skär under tiden potatisen i mindre bitar. Jag låter skalet vara kvar på både potatis och jordärtskockorna. När löken blivit lite mjuk ha i potatis och jordärtskockorna. Stek med en liten stund. Ha i vatten, vin och de övriga ingredienserna förutom grädden. Koka under lock tills allt är mjukt. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Avsluta med att ha i grädden.
Röran till höger är innehållet till dagens quesadillas. Rödlök, vitlök, grovriven pumpa, grönkål, fryst hackad spenat, fryst majs, två förpackningar svarta bönor och två finhackade tomater. Jag hade också i vit miso, gurkmeja och svartpeppar.