Vårrullar

Idag blev det vårrullar till kvällsmat gjorda på filodeg. Jag slängde ihop två olika dippsåser att doppa vårrullarna i. En sojasås och en jordnötssås. I jordnötssåsen hade jag i jordnötssmör, pressad vitlök, mald ingefära, dadelsirap, limesaft, ljus sojasås, sambal oelek och varmt vatten tills såsen fick den konsistens jag ville ha. Jag har inga exakta mått till såserna utan slängde bara ihop dem. Istället för att steka vårrullarna i en massa olja så la jag dem på en plåt i ugnen. Så smidigt.
Jag tinade upp två förpackningar med filodeg, men det blev mycket över på det andra paketet. Nästa gång gör jag 1 1/2 sats av röran så kanske det blir lagom mängd till två förpackningar med filodeg.

Ingredienser:
Filodeg (lite mer än en förpackning)
300 g vitkål
2 morötter
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 förp. á 100 g glasnudlar
2 msk ljus soja
2 msk Tikka Masala curry pasta
1 msk dadelsirap
1 msk vit miso
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
salt
1 msk potatismjöl
2 msk vatten

Gör så här:
Skala och hacka vitlöken. Dela purjolöken mitt itu och skölj den noga. Skär sedan smala halvcirklar. Strimla vitkål och riv morötterna. Jag använde matberedaren till vitkålen och morötterna.
Tillaga glasnudlarna enligt förpackningen. Häll av dem och skölj dem i kallt vatten.
Blanda soja, Tikka Masala, dadelsirap och vit miso i en liten skål.
Ta fram en stekgryta och hetta upp lite vatten med lite flytande grönsaksfond. Lägg i vitlöken och stek den någon minut. Ha i alla grönsakerna och stek ytterligare någon minut. Tillsätt glasnudlarna och rör runt dem med grönsaksblandningen. Ha i sojablandningen och ha även i gurkmeja, svartpeppar och salt. Stek tills grönsakerna börjar mjukna. De ska fortfarande vara lite krispiga.
Dela filodegsarken mitt itu. Ha filodegsarken under en fuktad kökshandduk under tiden du gör vårrullarna.
Blanda potatismjöl och vatten i en kopp eller liten skål.
Lägg ett ark med ena spetsen mot dig. Lägg på lagom mängd av grönsaksblandningen i en sträng på tvären vid hörnet längst bort. från dig. Börja rulla in fyllningen och vik in sidorna efter något varv. Pensla de två kanterna närmast dig med potatismjölblandningen och rulla ihop helt. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga dem i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.
Servera med en pizzasallad. Jag skar också upp stavar av paprika och morötter, skivad ananas, jordgubbar och körsbärstomater.

Sojasåsen:
3/4 dl ljus soja
3 msk risvinäger
1 tsk honung
1 msk riven ingefära ( jag hade i ingefärspulver (då min ingefära var slut)
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm chiliflakes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait