Nudlar med jordnötssås

Dagens kvällsmat blev risnudlar med en väldigt snabb jordnötssås. Det enda som tar tid är att komma ihåg att marinera tofu eller sojafilébitar i ca 2 timmar innan maten ska tillagas.
Jag kokade 2 pkt med risnudlar, men märkte att det blev väldigt mycket sojafilébitar kvar i förhållande till nudlar när vi 3 som var hemma ikväll hade ätit. Jag kokade därför 1 pkt till med risnudlar i efterhand och blandade i när jag la det som blev kvar i en matlåda.
Min yngsta son har spelat SM i badminton fredag och lördag så han och min man hann inte hem till kvällsmaten.
Jag kom på när jag ätit klart att jag glömde ta kort på maten. Näst yngsta sonen hade lite mat kvar av sina andra portion som jag tog kort på. Jag la på sallad innan jag tog kort. Den fick jag äta upp. Både näst yngsta sonen och vår ensamkommande kille tyckte maten var väldigt god och tog en portion till smiley
Maten räcker nog till ca 8 personer.
Ingredienser:

Marinad:
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 dl sweet chilisås
1 dl vatten
1/2 msk grönsaksfond
3 msk tamari soja (eller annan valfri soja)
3 tsk gurkmeja
1 1/2 tsk koriander
svartpeppar
2 förp. à 320 g sojafilébitar
Går bra med tofu också. Gissar att 2-3 pkt blir bra då.

Jordnötssås:
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 burk jordnötssmör (creamy)
1 dl tamarisojaa (eller annan ljus soja)
3 msk dadelsirap

3 pkt risnudlar

Gör så här:
Börja med marinaden.
Finhacka ingefäran och pressa vitlöken och lägg det i en plastpåse. Vill du inte använda plast så blanda marinaden i en rymlig bunke. Blanda i övriga ingredienser och blanda runt allt ordentligt. Ha i sojafilébitarna eller tofun och låt marinera i kylskåp i ca 2 timmar. Jag lät det marineras framme i rumstemperatur då mitt sojakött var fryst och jag tänkte att det blir bra om det tinar medan det marineras. Vänd på påsen några gånger. Det mesta av min marinad fastnade på sojafilébitarna eftersom de var så kalla.
Finhacka ingefäran och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med de övriga ingredienserna till jordnötssåsen. Jag mixade ihop allt med en stavmixer. Det går nog lika bra att strunta i det, vet inte hur mycket mer mixat det blev. Blir såsen för tjock fyll på med valfri växtmjölk tills du får den konsistens du önskar.
Koka nudlarna och stek sojabitarna (eller tofun) i vatten blandat med lite flytande fond. Fyll på med vatten vid behov. När sojabitarna är varma har du i jordnötssåsen och låter den bli varm. Blanda sedan ner allt med nudlarna. Strö över sesamfrön om du vill. Jag glömde det. Gott var att ha på jordnötter på maten.
Servera med valfria grönsaker. Jag gjorde en fänkålssallad till.

Fänkålssallad
2 fänkål
1 äpple
pumpakärnor
gula russin
fryst hackad dill
rosé balsamvinäger
lite salt (jag smulade över av mitt flingsalt med smak av rosmarin och vitlök)
lite svartpeppar

Skär fänkålen tunt och tärna ett äpple. Blanda i övriga ingredienser. Jag mätte inte upp hur mycket balsamvinäger jag hade i utan hällde bara på måfå.


Jordnötssåsen ser väldigt ”chokladig” ut och det beror på att dadelsirapen är mörk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait