Tacopaj!

Den här tacopajen har jag gjort några gånger utan att spara ner receptet. Kände att jag behövde göra det nu för den är väldigt uppskattad av barnen. De andra gångerna jag gjort den har jag fått så mycket både tacofärs och ”ostsås” kvar så den här gången gjorde jag en dubbel sats och tog min största pajform. Det blev ändå en del tacofärs kvar, men det gör inget för barnen äter den gärna till vanlig tacos med tortillabröd. Det blev även lite ”ostsås” kvar.
Jag skar upp vanliga tacogrönsaker till pajen, gurka, tomat, paprika, rödlök och avokado. Jag öppnade en stor burk med majs när jag gjorde grönsaksröran så det som tillbehör också. Lite grönsallad passar också bra till.

Ingredinser:

Pajdegen:
6 dl vetemjöl
2 nypor salt
1 tsk paprikapulver
300 g veganskt smör


Tacofärsen:
1 stor gul lök
3 klyftor vitlök
1 zucchini
1 msk rökt paprikapulver
1 msk mald spiskummin
1 1/2 msk torkad oregano
1 tsk gurkmeja
svartpeppar
salt
2 msk tomatpuré
300 g fryst vegofärs
1 förp. krossade tomater á 500 g
1 dl vatten
1 1/2 msk ljus sojasås
1 1/2 msk grönsaksfond
100 g majs
1 msk färsk limejuice

”Ostsåsen”:
100g blötlagda cashewnötter
1 gul eller orange paprika
1 klyfta vitlök
3 msk näringsjäst (Bjäst)
1 tsk lökpulver
1 tsk rökt paprikapulver
2 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:
Börja med pajdegen. blanda alla torra ingredienser i en bunke och arbeta snabbt in det veganska smöret med fingrarna tills det blir en smidig deg. Ha i lite vatten om det blir för torrt. Jag behövde inte det. låt degen vila i kylen eller frysen så den blir lite hårdare och lite mer lätt hanterlig. Tryck ut degen i en stor pajform och låt den stå i kyl eller frys för att stelna, ca 30 min i kyl och 10 min i frys. (Jag missade det steget idag och råkade köra in den i ugnen på en gång och det gick bra ändå. Bra om man har bråttom att det kan funka ändå smiley)
Förgrädda 12min i ugnen på 225 grader.

När pajdegen står på kylning börjar du med tacofärsen.
Hacka lök och vitlök fint och låt det stå i ca en kvart. Hacka under tiden zucchinin i små bitar. Stek lök och vitlök i vatten blandat med scharlottenlöksfond eller grönsaksfond. Fyll på med vatten om det steker torrt i stekpannan. stek i ca 5 minuter och tillsätt sedan zucchinin och låt den steka med i några minuter.
Tillsätt kryddorna och tomatpurén och låt det fräsa med ytterligare några minuter. Fyll på med vatten vid behov. Tillsätt vegofärsen, krossade tomater, vatten, soja, fond och majs och rör om. Koka i ca 20 minuter eller tills det mesta av vätskan kokat bort.
Smaka av och ha i mer kryddor om du tycker det behövs. Tillsätt limejuicen.

Nu är det dags att göra ostsåsen.
Kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar. Skala vitlöken och dela den i bitar. Lägg allt i en matberedare. Mixa paprikan och vitlöken i mindre bitar. Häll av vattnet från cashewnötterna och ha i dem med de övriga ingredienserna. Mixa såsen så slät som det går. Smaka av med salt och peppar.
När pajskalet är förgräddat fyller du det med tacofärstill strax innan kanten. Ha sedan på ”ostsåsen”, så mycket du kan utan att det rinner av i ugnen. Strö på lite Bjäst om du vill.
Grädda i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter.

Servera med grönsaker, nachochips och eventuellt tacosås eller annan valfri sås.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait