Lins- och kikärtsgryta

Grytor är den perfekta maten för den går att variera hur mycket som helst och det går att ha i alla möjliga olika grönsaker. Man tager vad man haver hemma i kylen och vips så har man fått till en perfekt måltid.
Här kommer ett recept på en god gryta jag gjorde förra veckan.
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika i valfri färg
3 morötter
2 cm färsk ingefära
2 msk tomatpurè
500 g krossade tomater
3 dl röda linser (okokta)
1 burk kokosmjölk
5 dl vatten
1 1/2 msk flytande grönsaksfond
3 msk jordnötssmör
1 msk vit miso (istället för salt)
1 tsk spiskummin
1 tsk dadelsirap
lite gurkmeja
svartpeppar
2 förp kikärtor (ha i när grytan är klar)
Gör så här:
Finhacka löken och vitlöken. Låt sedan stå i 10-15 minuter för att det ska bildas lite mer nyttiga ämnen i löken. Fräs sedan lök och vitlök i lite vatten blandat med grönsaksbuljong tills den blivit lite mjuk. (Fyll på med vatten om det kokar torrt.) Skiva paprikan och morötterna ganska tunt och låt dem steka med en stund tillsammans med finhackad ingefära. Tillsätt tomatpuré och stek en stund till. Ha sedan i krossade tomater, kokosmjölk, vatten, röda linser och resterande ingredienser. Sjud grytan utan lock tills morötterna och linserna är mjuka. Rör om då och då. När grytan är klar häll i de avsköljda kikärtorna och låt dem bli varma.
Servera med ris, matvete eller det du tycker är godast att äta till en gryta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait