Flädersaft och marmelad

I lördags, på midsommardagen, gick jag ut i trädgården för att plocka fläderblommor för att göra saft och sedan marmelad av citronerna som legat med i flädersafttillverkningen.
Förra året var jag lite sent ute när jag skulle göra min saft. Då plockade jag blommorna sista juni. Några dagar tidigare i år, men nästa år ska jag se till att kolla hur utslagen flädern är i mitten på juni. Lätt att komma ihåg då näst äldsta sonen och min man fyller år då.
I år fick jag ihop så många blommor att jag kunde göra två stora satser med saft. En med bara citron och fläder och en med citron, lime och mynta. I tisdags när saften legat i 3 dagar silade jag av den och hällde upp i burkar och några flaskor. Tanken är att man ska kunna ta fram burken ur frysen och skrapa ur den mängd saft man vill ha. Då jag halverade sockermängden och struntade i natriumbenosat så har saften ingen bra hållbarhet, så jag frös ner nästan allt.
Jag prövade också på att göra marmelad av citroner och lime som legat med i fläderblommorna.
Jag la ner dem i en kastrull och klippte de i mindre bitar, hade i lite flädersaft och 2 dl syltsocker och lät det koka upp. När det kokat en kort stund så tog jag fram och försökte göra ännu lite mindre bitar med en stavmixer. Sedan hällde jag upp marmeladen i glasburkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait