Surdegsbröd

Förra helgen bakade jag ett surdegsbröd för första gången. Det blev riktigt bra. Den här helgen var näst äldsta sonen hemma på besök och då bakade vi ett gemensamt till lördagsfrukosten.
På fredagen när jag var hem på rast så matade jag igång surdegen.

Surdeg
25 g rågsurdegsgrund (2msk)
100 g vatten (1dl)
55 g rågmjöl (1dl)

Deg
500 g vatten (5 dl)
750 g vetemjöl, vanligt eller special (12 1/2 dl)
15-20 g salt (1 msk)

På kvällen gjorde vi iordning degen. Se till att spara 25 g av surdegsgrunden innan man börjar göra degen. Den här gången hade vi i bara vanligt vetemjöl. Förra gången bytte jag ut en fjärdedel av mjölmängden vetemjöl special med fullkorn.
Jag knådade degen i matberedaren i 5 minuter på låg hastighet. Täck bunken med lock eller bakduk och jäsa under natten. På morgonen lade jag i degen i en mjölad jäskorg. Jag har bara gjort ett bröd. Det får plats bra i kastrullen som det tillagas i i ugnen. Låt jäsa i 1-2 timmar med bakduk över. Sätt ugnen på 250 grader minst 30 minuter innan brödet ska in i ugnen.
Tillaga brödet i 1 timme. Första halvtimmen med lock och sedan en halvtimme utan lock. Låt gärna brödet svalna på galler ett tag innan det ska skäras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait