Potatisskörd

Nu är all potatis skördad. Igår tog jag upp det som var kvar i den pallkrage som jag redan börjat plocka upp potatis i till mina trädgårdstallrikar. Idag tog jag upp allt ur den andra pallkragen. Jag hade först tänkt att bara klippa av blasten och sedan låta potatisen ligga kvar i jorden ett tag till, men jag ångrade mig. Det borttagna gamla päronträdet hade skjutit upp flera rotskott både i, men även i barken nedanför pallkragen så det blir bra att gräva upp det när pallkragen är tom på grönsaker. Jag vill också gräva ner bokashi som stått på vänt länge nu.
Jag upptäckte också att en av pallkragarna där jag har haft potatis är i väldigt dåligt skick. Så nu ska vi börja byta ut pallkragarna varefter och börja med de här två. Denna gång kommer vi köpa svarta pallkragar. Jag tror att det blir väldigt snyggt med svarta pallkragar i köksträdgården 🙂

Nästan 11 kg blev det i den orörda pallkragen jag skördade idag. Den andra hade nog ungefär samma mängd eftersom det var samma sort i båda, men den skörden har jag inte vägt eftersom jag skördat i flera omgångar.
Sån lyx med egna grönsaker 😍

De potatisar sommar varit gröna och väldigt små har jag sparat till eget utsäde.
Jag har också skördat de två hinkar som jag satte den potatis som jag sparat från förra året potatisskörd, potatisar som var väldigt små. Inte så stor skörd i hinkarna men ändå lite granna. Inga bjässar, bara små och söta potatisar. Den sorten var Monte Carlo som visst inte går att få tag i längre, så nu får jag se till att fortsätta spara utsäde till dem.

Här är en del av de potatisar som jag har sparat till utsäde till nästa år. Lite ligger redan i kylen.
Potatisen i en av krukorna hade bildat små frukter på blasten som jag plockade av för att använda som sättpotatis nästa år. Jag har för mig att jag läst att det går att använda till det. De har små groddar redan så jag kanske borde sätta dem redan nu och få mer egen potatis senare i höst eller tidigt i vår. Kanske färskpotatis till jul 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait