Nattjästa frukostbröd

16 stycken bröd
8 dl rumstempererat vatten
1/2 pkt jäst
3 tsk salt
3 msk honung
1 dl rågkross
ev lite solrosfrön/hampafrön/chiafrön/physsiliumfrön
6 dl fullkornsdinkel
ca 10 dl dinkelsikt
Garnering:
pumpa- eller solroskärnor
Gör så här:
På kvällen:
Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Blanda ordentligt.
Tillsätt salt, honung, rågkross och frön (om du vill ha i det, går bra utan också. Ha sedan i fullkornsdinkel och sist dinkelsikt. Degen ska vara ganska lös.
Täck bunken med plast och ställ den i kylskåpet över natten. Jag brukar låta den jäsa i 10-12 timmar.
På morgonen:
Häll ut degen på ett mjölat bakbord med hjälp av en slickepott. Eftersom degen är lös fastnar det fasligt på händerna om man använder dem. Jag använder slickepotten och vänder runt degen i mjölet tills degen inte längre fastnar i bänken. Dela sedan degen i 2 delar och lägg tillbaka den ena biten i degbunken. Degen ska inte knådas, men vändas lite i mjöl tills den går att kavla ut till en rektangel( ca 26*56 cm) som vikes dubbelt och som det sedan går att skära 8 bröd av. Lägg på bakplåtspapper (de ska inte ligga på en plåt redan nu) och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Gör sedan likadant med den andra delen av degen.
Sätt i en plåt i ugnen och sätt ugnen på 250 grader. Ställ också en liten ugnsform på botten av ugnen med vatten i.
Pensla den första omgångens bröd med ljummet vatten. Jag värmer på en liten tallrik i micron. Strö på pumpafrön eller solrosfrön.
Ta ut den varma plåten ur ugnen och lägg över bröden med bakplåtspapper på den. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Gör sedan likadant med den andra plåten.
Låt dem svalna på galler med bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait